στις υπέρ του δέοντος μεγάλες ταχύτητες … τα γεγονότα, σου μοιάζουν σαν σταματημένα

Posted on Updated on

Το όνομα στην άλλη άκρη της γραμμής, σαφώς και το θυμόσουν.
Το ότι είχες ανοιχτό λογαριασμό μαζί της, δηλαδή υπόθεση που είχες αναθέσει στο γραφείο της, είχες ξεχάσει.
Για την ακριβεια, δεν είχες καταλάβει καν ότι το θέμα είχε μπει στη γραμμή αναμονής. Νόμιζες ότι είχε σταματήσει τελεσίδικα. Όμως όχι· το θέμα ήταν σε κίνηση.
Προφανώς πίσω από τη χελώνα των υπηρεσιών.
Και μάλιστα έχοντας την κίνηση της χελώνας ως πρότυπο υπερηχητικής ταχύτητας.

Το τηλέφωνο χτύπησε σήμερα το απομεσήμερο.
-Είμαι η Χρυσούλα Μ… δεν ξέρω αν με θυμάστε.
-Μα και βέβαια σας θυμάμαι.
-Καθώς κοίταζα τις σημειώσεις μου, είδα ότι εκδικάζεται εκείνη η υπόθεση, που είχε αναβληθεί γιατί υπήρχε θέμα εντοπιότητας του Δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν σας ενδιαφέρει ακόμα
-Να σας πω, πάνε τρία χρόνια που έχω βγει σε σύνταξη. Από το 2010! ΚΑι βγήκα έχοντας εξαντλήσει την τριακονταπεντία. Τότε που είχα κάνει την προσφυγή, ήταν το 2004 και ζητούσα να μου αναγνωριστούν εκείνα τα χρόνια, ώστε να βγω νωρίτερα. Τώρα δεν ξέρω τι νόημα έχει. Τότε είχε νόημα. Αν είχα βγει σε σύνταξη το 2006 θα είχα πάρει περισσότερα χρήματα, θα είχα πάρει ολόκληρο το εφάπαξ και όχι με περικοπές της τάξεως του 42%, τέλος πάντων, εκ του αποτελέσματος βέβαια, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τώρα πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσω τις διαδικασίες, είναι πιθανόν να έχω και άλλες μεγαλύτερες περικοπές.
-Δίκιο έχετε. Κι εγώ σας πήρα για να δω αν ενδιαφέρεστε, ώστε να μην επιβαρυνθείτε αν δεν ενδιαφέρεστε.
-Δεν ξέρω τι να σας απαντήσω. Θα μπορούσε ίσως, αν αναγνωριστούν εκ των υστέρων εκείνα τα χρόνια, θυμάστε, ζητάω αναδρομικά από το 2000, να υπάρχει λόγος να επιμείνω. Εσείς ξέρετε να μου πείτε αν παρόλο που έχω βγει στη σύνταξη και το τονίζω με πλήρη θητεία τριάντα πέντε ετών, αν υπάρχει περίπτωση η αναγνώριση αυτών των ετών να βελτιώσει τη θέση μου; Αν και εδώ που τα λέμε, ποιος να μου δώσει αναδρομικά; Ένα κράτος που δεν έχει να καλύψει τις πιο απαραίτητες από τις τρέχουσες ανάγκες του, τι αναδρομικά να δώσει;
-Είσαστε μια από τις περιπτώσεις για τις οποίες καταδικάζετε καθημερινά η Ελλάδα, για καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης. Είναι δέκα χρόνια που καθυστερεί η περίπτωσή σας. (Δικαστικώς, γιατί από την υπηρεσία τα είχες ζητήσει από το 2002 δηλαδή πάνε περισότερα από έντεκα χρόνια, που θα έπρεπε να πάρεις αυτό που είχε πάρει όλη η Ελλάδα, πλην εσού και κανά δυο άλλων, γιατί είχατε … παραπάνω προσόντα -αν και παίρνατε λιγότερα χρήματα- από τους άλλους. Και βέβαια εκείνοι, με εκείνη την αναγνώριση που για σένα δεν έγινε, τα περισσότερα τα έκαναν ακόμα περισσότερα)
-Δεν ξέρω κα Μ. τι να σας απαντήσω. Αν μπορούσατε να το δείτε και να μου πείτε αν έχει οικονομικό όφελος, να το προχωρήσω, αλλιώς, μάλλον θα το εγκαταλείψω…
Βέβαια, και μόνον το γεγονός ότι οι τότε οικονομικές προαγωγές καθυστερούσαν κατά τέσσερα έτη κάθε φορά, είναι αρκετό για να σου θεμελιώνει δικαιώματα σε χρήματα που έπρεπε να είχες πάρει και δεν τα πήρες.
Αλλά τώρα, θα στα δώσουν; Κι αν στα δώσουν, θα φτάσουν στο χέρι σου; Είσαι σίγουρος ότι δεν θα σε φορτώσουν με τόσους φόρους ώστε να χρειαστεί να δώσεις και από αυτά που ήδη παίρνεις;

-Ίσως θα μπορούσατε να διεκδικήσετε αποζημίωση για την καθυστέρηση αυτή. Δεν το ξέρω· να το δω και να ξαναμιλήσουμε.
-Ναι, θα περιμένω τηλεφώνημά σας. Θα δω κι εγώ από τους συναδέλφους, αν προκύπτει κάτι.
-Θα ξαναμιλήσουμε την Τετάρτη.

Και που θα ξαναμιλήσετε; Τι θα βγεί;
Καλύτερα να την πάρεις αύριο εσύ ένα τηλέφωνο και να της το ξεκόψεις.
Όχι ότι τέτοιον καιρό δεν θα ήταν καλό να πάρεις χρήματα που θα έπρεπε να είχες πάρει δέκα χρόνια νωρίτερα – ΔΕΚΑ χρόνια(!)- αλλά τι νόημα έχει να κάνεις όνειρα για πράγματα, που το καταλαβαίνεις, αγγίζουν τα όνειρα του αδύνατου.
Πιθανόν και της κοινωνικής πρόκλησης.
Άσε δηλαδή που κι αν βγει θετική για σένα η δικαστική απόφαση, είναι εντελώς σίγουρο ότι θα χρειαστεί νέα δικαστική προσφυγή ώστε να καταστεί υποχρεωτική η καταβολή των αναδρομικών.
Δηλαδή, άλλα δέκα -έντεκα χρόνια.
Μωρέ είσαι με τα καλά σου; Θα ζεις έως τότε;

Όμως, άκου μετά δέκα χρόνια, το θέμα να σέρνεται ακόμα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s