γκρίνιες…

Posted on Updated on

Στο τέλος θα ταυτιστείς με τη γκρίνια σου και αυτό δεν είναι καλό.
Για σένα! Μάλλον, ΚΑΙ για σένα, πλέον.
Γιατί για τους άλλους, όσους… εν πάση περιπτώσει, είναι σίγουρο ότι έχει ήδη γίνει κουραστική.
Και εσύ κουραστικός!
Τα τελευταία … εξήντα δύο χρόνια, δεν κάνεις άλλο από το να γκρινιάζεις!
Και να αρνείσαι πλέον να ακούς την πολυλογία των γύρω σου.
Νάτη πάλι η γκρίνια σου· μιλάς για πολυλογία των άλλων. Τη δική σου, πού τη βάζεις;
Εντάξει, μπορεί και να έχεις ένα δίκιο, αφού τα περισσότερα -σαφώς λόγω ηλικίας- τα έχεις πια ακούσει- αλλά βρε αδελφέ πάρε υπόψη σου ότι και εκείνοι θέλουν να ακούνε τη φωνή ΤΟΥΣ. Μόνον τη δική σου να ακούν; Και μάλιστα μόνον τη γκρίνια σου;

Αν έχεις δίκιο;
Στα πιο πολλά, ίσως· ναι· έχεις δίκιο· και εντάξει, όταν ανιληφθείς ότι δεν είσαι στη σωστή πλευρά της προσέγγισης των πραγμάτων, ακούς. Ακούς ακόμα κι όταν έχεις την πεποίθηση ότι έχεις δίκιο, και οι άλλοι σε αμφισβητούν επιχειρηματολογώντας. Όσο κι αν μπορείς να αντεπιχειρηματολογήσεις, πάντα σκέφτεσαι το τι θέλει να σου πει ο άλλος. Γιατί και πώς διαμόρφωσε αυτή τη σκέψη; Μήπως έχει επισημάνει κάτι που δεν έχεις προσέξει εσύ;
Ναι σε απασχολούν αυτά. Και σε δεύτερο χρόνο, τα ξανασκέπτεσαι. Όπως και τα δικά σου επιχειρήματα· κι αν έχεις άδικο, το παραδέχεσαι.
Δεν παύεις όμως να γκρινιάζεις!
Να, πριν από λίγο, απόγευμα Πέμπτης, στον τηλεοπτικό σταθμό Star -να το προσέξεις! Δεύτερη φορά που σχολιάζεις εκπομπή αυτού του τηλεοπτικού σταθμού. Είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις γίνει συστηματικός θεατής του;- η γνωστή κυρία με τα μήλα και το μίλα της, παρουσίασε μια νεαρή κοπέλα.
Playmate πριν από τρία χρόνια, τώρα, λέει, εγκληματολόγος!
Τι θα πει αυτό άραγε,αυτό το εγκληματολόγος; Πάντως ούτε η νεαρά ήξερε να απαντήσει καλά καλά…
Αλλά και το στέμμα της play mate; Τι είναι μια playmate;
Συμπαίκτης; Σε τι;
Να λέει για το σκοινάκι, το κρυφτό, το κυνηγητό, στο κλέφτες κι αστυνόμους; Ή στο ποδόσφαιρο;
Και γιατί απευθύνεται στον αντρικό πληθυσμό και θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει και αισθησιακές φωτογραφίσεις; Χρειαζόταν στο … ξυλίκι να δείχνεις και το λιγότερο -μπούτι;

Για να είσαι δίκαιος πρέπει να το παραδεχτείς· η καλή παρουσιάστρια την έκανε την νύξη. Δεν είναι, είπε σαν τη σταρ Ελλάς, η playmate.
Και βέβαια δεν είναι!
Η παρουσίαση εν τοιαύτη περιπτώσεθ της συγκεκριμένης κοπέλας, τι νόημα είχε; Μπορεί να είχε άλλο από το να αμβλύνει τις όποιες αρνητικές προκαταλήψεις και ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό;
Όχι ότι υπάρχουν και πολλές ενστάσεις. Για την ακρίβεια, όχι ότι οι πολλοί έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει playmate.
Πρέπει να ήταν την άνοιξη, όταν σε συζήτηση με παρέα νέων επεσήμανες εσύ τι ακριβώς είναι αυτός ο διαγωνισμός. Οι πιο πολλοί και πολλές σε κοίταξαν με δυσπιστία, ενώ είσαι περισσότερο από σίγουρος ότι σε θεώρησαν υπερβολικό καθώς συσχέτιζες την εκδήλωση, με το ανάλογο περιοδικό για άντρες.
Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, παραδέχτηκε μια νεαρά, ενώ οι άλλες και οι άλλοι κρατούσαν από μέσα της τις απορίες τους, αν είχαν.

Και τώρα εδώ στο απογευματινό πρόγραμμα της τηλεόρασης, μια ώρα που κατά πάσα πιθανότητα έχει θεαματικότητα μεταξύ των νέων ηλικιών, η καλή κυρία παρουσιάστρια, επιχειρεί τη «νομιμοποίηση» της εικόνας.
Στην πραγματικότητα επιχειρεί άλλη μια επίθεση στο όποιο σύστημα ηθικής υπάρχει.
Μήπως, εν τέλει, είσαι υπερσυντηρητικός;
Μήπως ο κόσμος προχωράει και εσύ έχεις μείνει στις εποχές του σημείου τομής της παλαιοκομμουνιστικής ηθικής, με το κατηχητικό της εκκλησίας;
Σε ένα από τα σημεία τομής;
Από την άλλη σκέπτεσαι: ωραία, να το αντιπαρέλθει αυτό κανείς, αν έχει ανοικτούς ορίζοντες, πού οδηγεί;
Πρακτικά, ποια άλλη μπορεί να είναι η πορεία μιας κοπέλας που συμμετέχει σε έναν τέτοιο διαγωνισμό από το να γίνει ακριβή σύντροφος σε ερωτικά παιχνίδια; (Θα έσκαγες αν δεν το έλεγες)
Να γίνει … εγκληματολόγος; Αλλά αυτό, δεν είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Αυτό, η επιστημονική πορεία, είναι αποτέλεσμα άλλων, εντελώς άλλων διεργασιών!
Ναι, αλλά από όσο είπε η κοπέλα, με τα χρήματα που συγκέντρωνε από τις δραστηριότητές της, -δεν τις διευκρίνισε όλες· άφησε να εννοειθεί ότι μιλούσε για το μοντελινγκ και τις αισθησιακές φωτογραφήσεις- χρηματοδότησε τις σπουδές της.
Φυσικά και δεν είναι μεμπτόν αυτό. Όμως και κοινή πορνεία να έκανε, πάλι θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα για καλό σκοπό!
Είναι λοιπόν αποδεκτή η οποιαδήποτε επιλογή, αν στο τέλος, χρησιμοποιείται για «καλό σκοπό»;
Ναι, θα σου πουν πολλοί. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
Εσύ όμως, τα είπες, οπαδός αντιλήψεων .. παλαιοτέτοιας ηθικής, έχεις μείνει σε εκείνο το: δεν είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα, αλλά αντίθετα, τα μέσα που χρησιμοποιείς δείχνουν την ποιότητα του σκοπού που επιδιώκεις!

Τώρα θα πεις και θα σου πουν, αφού όλα αυτά τροφοδοτούν τη γκρίνια σου, τι θέλεις και τα παρακολουθείς; Μήπως και είναι τελικά αυτό το δικό σου το … βίτσιο;
Μπορεί να είναι και έτσι· από την άλλη το έχεις πει και θα συνεχίσεις να το υποστηρίζεις με κάθε ευκαιρία:
Το να κλείνεις στα μάτια σε ένα κοινωνικό φαινόμενο, δεν είναι λύση. Πολύ περισσότερο όταν ξέρεις ότι αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, έρχεται να τορπιλίσει δομές και αξίες, όχι απαραίρητα συντηρητικές.
Και τι; Εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο;
Σίγουρα όχι! Ούτε καν να τον τσιγκλίσεις μπορείς. Τουλάχιστον όμως να έχεις προσπαθήσει να θέσεις το θέμα· Ίσως κάποιος άλλος, να μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s