κοινωνικά

Posted on Updated on

και το όνομα αυτής… ε ναι, αν θέλεις να το μάθεις, θα πρέπει να κάνεις πάνω από πεντακόσια χιλιόμετρα, αλλά δεν θα είσαι κουτσομπόλης, αν πεις, ναι θα έρθω να το ακούσω. Είναι η ιδιαίτερη συγγενική σχέση που στο επέβαλλε και όχι το όποιο παρασκήνιο.
Το όνομα που θα ακουγόταν, το ήξερες δα· και το παρασκήνιο: Θα είναι έτσι ή θα γραφεί με επιμήκυνση;
Τα ξέρεις άλλωστε αυτά. Όταν μπλέκουν μαμάδες γιαγιάδες προγιαγιάδες μα θέλει να το ακούσει κανονικό το όνομα και όχι παραλλαγή, είσαι σίγουρος ότι η ένταση δεν θα είναι σε λανθάνουσα μορφή. Κι εν πάση περιπτώσει αν δεν εκδηλωθεί ευθέως, θα κυριαρχεί σίγουρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Πεντακόσια τόσα χιλιόμετρα, ευτυχώς χωρίς βιασύνη, αλλά και σίγουρα με προσοχή, ωραίο δεν είναι το κοτσιδάκι; Παιδεύτηκε ο άνθρωπος να μου το φτιάξει· γι αυτό άργησα. Και μου φώναζες που κουβαλάω τόσα ρούχα, αλλά είτε για μια μέρα πας είτε για τρεις…, ώστε να φτάσουν όλα στον προορισμό τους κατά πώς έχουν σχεδιαστεί.
Το αν, στον προορισμό, σε περιμένουν εκπλήξεις, ε προφανώς δεν το γνωρίζεις. Τι εκπλήξεις θα ήταν άλλωστε;
Πάντως η πρώτη, εκδηλώθηκε με τη διαβεβαίωση θα σας περιμένουμε να φάμε μαζί. Ξέρεις τώρα πώς μεταφράζεται αυτό. Πάτα το γκάζι και άσε τους ρομαντισμούς. Άλλωστε ο Αξιός και ο Γαλλικός πάντα έχουν νερό. Αν αυτή τη φορά με την άκρη του ματιού πρόλαβες να δεις και τον τσομπάνο να βόσκει τα βουβάλια, κράτησέ το μαζί με τις άλλες επιθυμίες που έχεις καταχωνιάσει: Μια φορά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να περπατήσουμε στις όχθες του ποταμιού.
Η δεύτερη ήταν, πιο δυναμική. Φτωχομάνα η πόλη, αλλά η φτώχεια θέλει καλοπέραση.
-Αν θέλετε μένετε εδώ, αλλά σας έχουμε κλείσει δωμάτιο.
Μα φυσικά θα πάμε στο δωμάτιο. αυθόρμητη η απάντηση που τη λες όταν δεν θέλεις να επιβαρύνεις, ακόμα κι αν η ευχαρίστηση της έκπληξης γίνεται στοιχείο άλλων νοητικών επεξεργασιών.
Απαραίτητη διευκρίνιση: Το ότι το δωμάτιο ήταν υπό τη σκέπη πέντε αστεριών, το είδες μετά· αφού περάσατε τη είσοδο.
Ούτε η δυνατότητα αντίδρασης ήταν εφικτή.
Το μόνον που έμεινε ήταν να οριστεί η νέα συνάντηση.

Θα σας περιμένουμε στον δρόμο που οδηγεί προς τα επάνω. Θα δείτε μέσα από τα δέντρα, να ξεπροβάλλει ένα χαρακτηριστικά κίτρινο σπίτι, εκεί θα στρίψετε….
Σαφείς οι οδηγίες, το σας βλέπω, μετά από λίγη ώρα, επιβεβαίωση ότι όλα τα κατάλαβες σωστά.

Όχι, τόσα χρόνια πάνω κάτω, από εκεί δεν είχες περάσει. Δεν έτυχε δηλαδή.
Παρόλα αυτά και όλως παρεμπιπτόντως, έμαθες ότι εκεί κοντά είχες περπατήσει· έχεις βγάλει και φωτογραφίες. Ε και πού να το δω; Περπατούσα μέσα στην κοίτη του ποταμού, ήταν η δικαιολογία που πρώτα έδωσες στον εαυτό σου και μετά στον συνομιλητή σου.

Στη γειτονιά πάντως συνάντησες και τη φιλοξενία που έχει από χρόνια αρχίζει να ξεθωριάζει· πανελληνίως. Όχι ότι έχει μεγάλη αξία μια μικρή ευχετήρια κάρτα, αλλά αν δεν βρίσκεις πουθενά, και στην προσφέρει δωρεάν ο ανθοπώλης, το εκτιμάς.

Το μυστήριον πάντα έχει το ενδιαφέρον του. Τι μυστήριο θα ήταν άλλωστε;
Όταν δε υπάρχει και τόσο παρασκήνιο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο. Αν μη τι άλλο, για τους γνωρίζοντες, έχει ειδικό ενδιαφέρον και η παρακολούθηση φυσιογνωμιών· κυρίως κατά το μέρος που απεικονίζουν την αγωνία της τελικής επιλογής!
Θα το πει; Πώς θα ακουστεί; Το είπε;
Το είπε. Άνευ επιμηκύνσεων που ήθελαν οι ψίθυροι. Άλλωστε, αυτές θα εμφανιστούν άμα τη δηλώσει.
Η απαγκίστρωση δεν είναι εύκολη.

Όπως και να έχει, ας είναι καλότυχο το παιδί.
Ο περίγυρος και οι μικρότητες θα αποχωρήσουν, εκείνο ας έχει μια ευτυχισμένη πορεία!

Κατά τα άλλα, οι διαδικασίες κύλησαν σχεδόν ομαλά. Το μωρό κυρία, οι κυρίες ανάστατες, οι διαδικασίες λίγο έξω από τα πατροπαράδοτα, η δεξίωση σε έναν όμορφο κήπο μπροστά από την εκκλησία.
Κοίτα που εδώ είναι και εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό κέντρο! Μια ακόμα πληροφορία που συνέλεξες, μαζί με την άλλη, εκείνη ότι είχες περπατήσει στο πλάι αλλά δεν το είχες αντιληφθεί.

Και τα στρογγυλά τραπέζια που σας φιλοξένησαν, επέτρεψαν καταθέσεις και καταγραφές απόψεων.
Πάντως πρέπει να το προσέξεις. Μιλάς πολύ!
Τι το ήθελες να αρχίσεις τις θεωρίες για το πότε ξεκίνησε η κρίση και ποιοι είναι οι μέχρι τώρα κερδισμένοι; Πρόκειται να αλλάξεις τη γνώμη κανενός; Αντίθετα· μάλλον έκανες χαλάστρα στο διαφαινόμενο -τουλάχιστον εκ των ενεργειών της εκ των συνδαιτυμόνων ωρίμου κυρίας- προξενιό. Δουλεύει στην τράπεζα, απεστάλη προς το μέρος σου η πληροφορία, για να φτάσει στον διπλανό σου. Εσένα γιατί να στη στείλουν; Μόνον προσχηματικά.
Ενώ ο διπλανός; Νέος, ανύπαντρος, επιστήμων και εξ επαρχίας κοντινής.
Κάτι πήγε να ειπωθεί για κοινά ενδιαφέροντα, κάνετε σκι; εγώ κάνω, αλλά κάτι η δική σου λογοδιάρροια κάτι η φιλαυτία της προξενήτρας, καλέ εγώ πώς να έλθω; αφού έχω ρήξη του έσω μηνίσκου· με το ένα πόδι θα σταματάω; μετέθεσαν την δυνατότητα στενότερης γνωριμίας των υποψηφίων, σε άλλες περισσότερο πρόσφορες στιγμές, και με λιγότερες παρεμβάσεις εκπροσώπων της τρίτης ηλικίας.
Αλλά, μη νομίζεις. Δεν χάθηκε εντελώς η ευκαιρία. Ο αποχαιρετισμός, -το κατέγραψες αν και ανέλυες εκείνη τη στιγμή τα προβλήματα της γεωργικής παραγωγής, αν είναι δυνατόν να λες τέτοια στα πλαίσια της χαράς ενός μυστηρίου- υπήρξε εξαιρετικά εγκάρδιος. Έως και πλήρης μηνυμάτων του είδους «θα χαρώ να σε ξαναδώ, ναι δεν θα χαθούμε, έχουμε σημείο αναφοράς, καλέ όχι αυτούς τους υπερήλικες, ναι οι γονείς της νεοφώτιστης θα μας δώσουν πληροφορίες».
Για τον αντικειμενικό παρατηρητή πάντως, οι ταυτίσεις δεν ήταν πολλές. Ε πώς δηλαδή; Η υποψηφία, αν και πολύ νέα, στον κύκλο της γιαγιάς, ο στόχος από τον κύκλο του γιου, κάπου θα υπάρξει σύγκρουση.
Μάλλον στο μυαλό σου κύριε θα εμφανιστεί αυτή η σύγκρουση. Ώρα είναι να πεις ότι επειδή διέκρινες αυτές τις λεπτές διαχωριστικές γραμμές, έδρασες όπως έδρασες.
Την πολυλογία κύριε την έχεις αγκαζάρει έτσι κι αλλιώς. Δεν σου χρειάζονται δικαιολογίες και δη τέτοιες μάλλον φαρμακόγλωσσου χαρακτήρα, -άκου να σκέφτεσαι τις εξαιρετικά μυώδεις γάμπες της μεσήλικης κυρίας γιαγιάς, ενόσω έκανες τους συσχετισμούς-για να αλλάξεις τη ροή μιας συζήτησης.

Ώρα αργά, και τα τελευταία τραπέζια σηκώθηκαν να αποχαιρετήσουν· ευχές, ποιος μπορεί να ξέρει την αλήθεια τους; υποσχέσεις, ναι θα βρεθούμε οπωσδήποτε, αποχώρηση.

Ο δρόμος, στην ευθεία του, οδηγεί επάνω προς το βουνό. Να πάμε εκεί, έχει τρομερή θέα. Πληροφορία πρόταση που σήμανε και την οριστική αποχώρηση.
Όχι, ο τελικός προορισμός δεν ήταν αυτός της πρότασης. Η θέα, το ανακάλυψες την επομένη, είναι όντως καταπληκτική, οι θέσεις όμως για να την απολαύσεις πιασμένες.

Τα σχόλια και η καλόπιστος κοινωνική κριτική, για την ημέρα τουλάχιστον, έμελλε να επισυμβούν στις θάλασσες και τα βουνά. A Casa Mare & Monti είδες να λέγεται το ιταλικό εστιατόριο που τελικά καθίσατε.
Ακριβούτσικο αλλά γεμάτο και αυτό. Το είπες άλλωστε. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, ε και αφού ο … Πρωθυπουργός έμεινε τόσο λίγο στην πόλη, σκέφτηκες ότι δεν θα ήταν πρέπον να φύγεις κι εσύ από εκεί. Θα σας κακοχαρακτήριζαν σαν ακατάδεκτους οι άνθρωποι.
Μα δεν έχεις καμιά σχέση με τον Πρωθυπουργό! Πώς δεν έχεις· είστε γεννημένοι την ίδια χρονιά. Είστε και το ίδιο ζώδιο.
Ναι, αλλά εκείνος είναι 15 ημέρες μεγαλύτερος!
Και πώς διατηρεί τέτοιο χρώμα στο μαλλί του ο μπαγάσας άραγε;

Advertisements

4 thoughts on “κοινωνικά

  ο δείμος του πολίτη said:
  Σεπτεμβρίου 11, 2012 στο 9:19 πμ

  Ο Αξιός έχει νερό, ο Γαλλικός πού το βρήκε, καλέ;

  Sotiris Kanell. responded:
  Σεπτεμβρίου 11, 2012 στο 10:52 πμ

  δείμε του πολίτη, ε καλά δεν ορκίζομαι κιόλας, αλλά νομίζω ότι κάτι λίγο είδα και στον Γαλλικό.
  Λες να τον έμπλεξα με τον Αλιάκμονα;
  Καλημέρα

  ο δείμος του πολίτη said:
  Σεπτεμβρίου 11, 2012 στο 11:32 πμ

  Καλημέρα. Καμιά φορά μπορεί να δεις κάτι, αλλά συνήθως την άνοιξη ή μετά από βροχή. Άσε που αμέσως το παίρνουν οι αγρότες για τις καλλιέργειες :)))

  Sotiris Kanell. responded:
  Σεπτεμβρίου 11, 2012 στο 11:58 πμ

  δείμε το πολίτη, το ξαναλέω πως δεν ορκίζομαι κιόλας, αλλά εχτές το μεσημέρι καθώς έφευγα, νομίζω ότι είδα λίγο νερό, όπως και το Σάββατο που έμπαινα στην πόλη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s