Φόβοι…

Posted on Updated on

Έχεις σωπάσει. Είναι εδώ και αρκετό καιρό που δεν μιλάς. Δεν θέλεις να μιλήσεις. Ίσως γιατί δεν ξέρεις τι να πεις. Δεν έχεις και πολλά να πεις.
Τα γεγονότα σε ξεπερνάνε. Είναι αλήθεια πώς γράφεται Ιστορία στους δρόμους και τις πλατείες. Δεν ξέρεις τι μπορεί να λέει στις σελίδες της, αυτές που τώρα γράφονται, αλλά το καταλαβαίνεις πως δεν θα περάσουν αυτές ημέρες αδιάφορες.
Παρακολουθείς τα γεγονότα όσο μπορείς. Πιο πολύ τα παρακολουθείς σαν να θέλεις να τα ξορκίσεις. Σαν να μη θέλεις να δεις να εξελίσσεται η επόμενη πράξη του δράματος.
Ναι, είναι η αλήθεια πως φοβάσαι.
Διαβάζεις και ακούς αυτά που λέγονται και δεν μπορείς πια να τα αγνοήσεις. Να πεις άσε μωρέ, αυτά είναι λόγια ανθρώπων χωρίς ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση. Ακόμα κι έτσι να είναι, έτσι είναι δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι διαμορφώνουν τώρα την πολιτική σκέψη.
Σε φοβίζει η αγριότητα που βγάζουν. Μπορεί να είναι επειδή μέσα τους κρύβουν κι ίδιοι τεράστιο φόβο. Ο φόβος είναι πάντα κακός σύμβουλος. Μπορεί όμως να είναι έτσι, γιατί αυτή είναι η φτιαξιά τους.
Όλο και πιο συχνά σου έρχεται στο μυαλό η απορία, πώς να ήταν οι καταστάσεις κατά τη διάρκεια των μεγάλων εξεγέρσεων που γνώρισε αυτός ο τόπος, αλλά και η Ιστορία των λαών;
Από την άλλη λες: Μα ξέρω. Το πολυτεχνείο, οι ημέρες του εβδομήντα τρία δεν μου είναι άγνωστες. Σωστά. Άγνωστες μπορεί να μην σου είναι, οι ημέρες εκείνης της εξέγερσης, όχι ότι και τότε είχες ενεργό ρόλο, όμως είσαι σίγουρος ότι οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ίδιες.
Όσο και να κραυγάζουν τώρα για χούντα, -άραγε γιατί φωνάζουν κι αυτοί που έχουν γνωρίσει εκείνη την εποχή; Αφού αυτοί ξέρουν-, ουδεμία σχέση έχουν οι τωρινές συνθήκες, με εκείνες.
Ούτε βέβαια με το αστυνομικό κράτος της δεξιάς, που προηγήθηκε της εποχής της χούντας.
Και όμως ακούς, διαβάζεις, βλέπεις ανθρώπους να βγάζουν από μέσα τους ένα τεράστιο θυμό. Γιατί; αναρωτιέσαι. Είναι ο φόβος για τον οποίοι μίλησες και νωρίτερα, ή μήπως είναι γιατί μπορούν να εκδηλώνονται έτσι;
Το απόγευμα, από το μεσημέρι δηλαδή, η Αθήνα πνίγηκε στα δακρυγόνα. Η Αστυνομία είναι η πρώτη υπεύθυνη γι αυτό. Όμως εσύ άλλαξες τόσο πολύ, ή μήπως φταίνε και αυτά που βλέπεις, και σε κάνουν να μη θεωρείς την Αστυνομία αποκλειστικό υπεύθυνη;
Τώρα το βράδυ διάβασες ότι πολίτες καταστρέφουν γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της Μπακογιάννη στα Χανιά.
Τρομάζεις. Τρομάζεις και από τα σχόλια που επικροτούν αυτές τις ενέργειες.
Και τι θα γίνει αν απαντήσουν οι οπαδοί των θιγομένων κομμάτων; Περιθώρια για θερμοκέφαλους πάντα υπάρχουν.
Ή μήπως βρισκόμαστε ήδη μπροστά στην εξαφάνιση αυτών των πολιτικών σχηματισμών;
Κι αν συμβαίνει αυτό το τελευταίο, πρόκειται δηλαδή για τη διάλυση των μέχρι τώρα γνωστών δομών και προτύπων, τι θα έρθει στη θέση του; Πόσο νέο θα είναι; Θα μοιάζει με αυτά που ξέρεις, ή θα είναι εικόνες από το αραχνιασμένο παρελθόν;
Είναι υπερβολή αυτή η σκέψη, θέλεις να είναι υπερβολική δηλαδή, αλλά πώς να σταθείς ψύχραιμος, όταν άνθρωποι των οποίων την ευρύτητα του μυαλού δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν παρασυρθεί καλοπροαίρετα από το πάθος των ημερών, αδυνατώντας ταυτόχρονα να αντιληφθούν έννοιες και καταστάσεις που εσύ θεωρείς κοινό τόπο; Άραγε τόσον καιρό που συνδιαλέγεσαι μαζί τους, αυτά είχαν κατά νου; Και βέβαια κι εκείνοι από τη μεριά τους τα ίδια θα σκέπτονται για σένα. Αυτά πρέσβευε αυτός ή τώρα άλλαξε;

Οι ώρες είναι δύσκολες· πάντα οι ώρες της γένας είναι δύσκολες, αλλά είναι άλλο να σου μιλάνε γι αυτές και άλλο να είσαι μέσα στους πόνους.

Η μαυροφορεμένη γειτόνισσα στάθηκε νωρίτερα να σου πει τον πόνο της. Έτσι, βιαστικά και χωρίς λόγο. Και τι σου είπε; Τις κοινοτοπίες των ημερών. Και τι τις είπες; Τις κοινοτοπίες των ημερών.
Τι άλλο όμως θα μπορόυσατε να ανταλλάξετε; Αφού αυτές οι κοινοτοπίες, δεν είναι πια λόγια που θέλεις ίσως να ξεφορτωθεις, αλλά φόβοι που σε πλακώνουν και σε κάνουν να θέλεις να κρυφτείς…

Advertisements

One thought on “Φόβοι…

    Darthiir the Abban said:
    Δεκέμβριος 2, 2011 στο 12:52 μμ

    Άπαπααα…
    Αργείς, αλλά όταν αποφασίσεις, δε σε προφταίνουμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s