Εικόνες…

Posted on Updated on

Οι φωτιές αποφάσισαν να σβήσουν!
Μόνες τους.
Ατυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Και είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, αυτήν την πραγματικότητα θέλεις να την καταγράψεις.
Ίσως μάλιστα είναι προτιμότερο να τη γενικεύσεις.
Δεν είναι μόνον οι φωτιές, που σβήνουν μόνες τους.
Όλα ή σχεδόν όλα σε αυτή την κοινωνία μοιάζει να λειτουργούν χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα. Και χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Και αλήθεια γιατί δεν το σημειώνεις;
Αφού το βλέπεις ενώ οι περισσότεροι το αγνοούν ή καμώνονται ότι δεν το γνωρίζουν
Εντάξει στα πολύ ψιλά των εφημερίδων το συναντάς και σε μερικούς ψιθύρους, αλλά πάντως μάλλον είσαι από τους λίγους που το βλέπεις.
Πες το λοιπόν.
Πες πως το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι οι φωτιές.
Αυτές μάλλον αβάντα κάνουν στην Κυβέρνηση, ώστε να κρύβει τις ευθύνες και τις αδυναμίες της.
Πιθανόν και να τρίβει τα χέρια της, ικανοποιημένη που, ο πολύς ο κόσμος βρήκε θέμα να ασχολείται!
Το πραγματικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία είναι τα δημόσια οικονομικά της και η αδυναμία της Κυβέρνησης να το ελέγξει και να το διαχειριστεί.
Το δημόσιο χρέος, που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, συνεχίζει να αυξάνει με απίθανους ρυθμούς και σε λίγο θα πνίξει όλη την οικονομία.
Και τους πολίτες αυτής της κοινωνίας.

Κοίτα τώρα, άλλα είχες στο μυαλό σου να γράψεις, με άλλα ξεκίνησες.
Και πώς να τα συνδέσεις; Πώς να συνδέσεις αυτά που ήθελες να γράψεις με αυτά που ξεκίνησες να γράφεις.
Συνδέονται οι ετοιμασίες, του, κατά πάσα πιθανότητα, τραβεστί με τον οποίo απρόσμενα διασταυρώθηκες, με την ελληνική οικονομία που έτσι κι αλλιώς βιώνεις;
Το δημόσιο χρέος μπορεί να έχει σχέση με την ανεμίζουσα φούστα της γυναίκας;
Είναι τραβηγμένο να πεις πως ναι έχουν σχέση.
Δηλαδή το ότι η ελληνική οικονομία είναι τραβεστί, σου επιτρέπει να τη συσχετίσεις με τον άνθρωπο που είδες προ ολίγου μέσα στο αυτοκίνητό του να φτιασιδώνεται;
Ή η έλλειψη ηθικής -έτσι σου φάνηκε- της γυναίκας που άφηνε να φανεί το εσώρουχό της, είναι ένα σύμπτωμα ανάλογο με την έλλειψη ηθικής αυτών που επιχαίρουν, για τα αποτελέσματα των πυρκαγιών;

Πηγαίνοντας τη βραδινή υποχρεωτική βόλτα, -η μικροαδιαθεσία του σκύλου σου, την έκανε έντονα επιβεβλημένη- είδες έναν άνθρωπο καθισμένο στη θέση του οδηγού ενός μικρού οχήματος με φούστα υπερβολικά μίνι, τουλάχιστον αυτό έπιασε η άκρη του ματιού σου και θεώρησες ότι επρόκειτο για θηλυκό που κάλυπτε την φιλαρέσκειά του, πουδράροντας μύτη και μέτωπο.
Στην επιστροφή όμως, μπορεί και γιατί ήταν αναμμένη η πλαφονιέρα του οχήματος, πρόσεξες το ξυρισμένο κεφάλι!
Και το μάτι μετά έπεσε στην ξώπλατη μπλούζα με το λεπτό ύφασμα για στήριγμα γύρω από τον λαιμό.

Στον ίδιο δρόμο, αρκετές ώρες νωρίτερα, το πρωί ήταν που αποφάσισες να πας μέχρι το γραφείο σου, είδες τις δυο γυναίκες να περπατάνε στο πεζοδρόμιο.
Ο αέρας θρασύς και προκλητικός, σήκωνε τη φούστα ψηλά και άφηνε να φανεί το άσπρο εσώρουχο της μιας από τις δύο.
Και δεν έγινε μια φορά αυτό.
Όσο πλησίαζες, τόσο έβλεπες να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο.
Να φταίει η ελευθεριότητα του καλοκαιριού που άφηνε τη γυναίκα απαθή ή το σύστημα ηθικής έχει χαλαρώσει αρκετά, τόσο που να έχει καταργήσει την ενστικτώδη κίνηση συμμαζέματος του ρούχου;
Λογική η σκέψη σου, καθώς με το αυτοκίνητό σου πλησίαζες, γιατί έτσι κι αλλιώς έπρεπε να στρίψεις στη γωνιά που πλησίαζαν και οι δυο γυναίκες.
Και τότε είδες.
Η γυναίκα, της οποίας το φόρεμα ανέμιζε, περπατούσε με δυσκολία, στηριγμένη στο μπράτσο της άλλης.
Το άλλο χέρι, που λογικά θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει το σήκωμα της φούστας, δεν υπήρχε.

Δυο εικόνες στον ίδιο δρόμο με διαφορά δώδεκα ωρών.
Δυο εικόνες στον ήσυχο δρόμο μιας γειτονιάς, που τα γεγονότα, μπορεί πια και να κρύβονται από τους κατοίκους της, αφού ο όρος αυτός γειτονιά έχει μόνον ιστορική αξία!
Δυο εικόνες μακριά από τα συνηθισμένα.
Δυο εικόνες που πιθανόν να είναι οι συνηθισμένες..

Advertisements

10 thoughts on “Εικόνες…

  νατασσΆκι said:
  Αύγουστος 25, 2009 στο 1:02 πμ

  Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για τη φωτιά, πέρα από το σφίξιμο που ένιωσα, παρακαλούσα να σταματήσει ο αέρας. Ήμουν σίγουρη ότι αλλιώς δεν θα έσβηνε.
  😦

  Και είναι σίγουρο ότι τους βολεύει αυτή η «κατάσταση» -μη σου πω ότι μπορεί να τους ωφελεί κιόλας! Ήδη ακούσαμε ξανά τα κλασσικά «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος» και ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες -κανονικό φλας μπακ!

  Όλα ή σχεδόν όλα σε αυτή την κοινωνία μοιάζει να λειτουργούν χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόγραμμα. Και χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

  Χμμμ… τελικά, μάλλον δεν είναι πολύ ασυνήθιστες, οι εικόνες που είδες…

  Φιλί
  Καλημέρα 🙂

  Θεία Λένα said:
  Αύγουστος 25, 2009 στο 9:30 πμ

  Καλημέρα Σωτηράκη και καλό χειμώνα. Πρώτο θέμα, οι φωτιές. Που ξεκίνησαν απο ανθρώπινη αμέλεια κάπου σε κάποιο φαράγγι του Γραμματικού «αρπαξαν» κάτι σκουπίδια, που κάποιοι συνάνθρωποι πέταξαν. Ο άνεμος απλά προώθησε λίγο τα παραπάνω και έδωσε τροφή στους δημοσιογράφους να επαναλαμβάνονται. Κάθε χρόνο λένε τα ίδια, ουσιαστικά τίποτα δεν λένε.
  Δεύτερο θέμα, τα οικονομικά της χώρας που είναι άθλια παντός κυβέρνησης. Ισως επί χούντας να ήταν πιο συμμαζεμένα, μετά το 1974 ξεκίνησε ο χορός των 7 πέπλων που μας οδήγησε στην αποκάλυψη του τελευταίου, φάνηκε το απορημένο πρόσωπο της διοίκησης και του νεοέλληνα βεβαίως που δεν καταλαβαίνει γιατί να μη συνεχίζει ελαφρά τη καρδία να ζεί όπως πρώτα χωρίς καμμία ευθύνη για τίποτα. Σαν τα τζιτζίκια είμαστε, κρυβόμαστε απο τις υποχρεώσεις μας συνεχώς και μόλις κάτι πάει να βελτιωθεί, έξω για γλέντια.
  Τρίτο και τελευταίο, η ηθική. Αχ βρε παιδί μου, η ανασηκωμένη φούστα σε πείραξε, το ξεδιάντροπο ύφος όχι; Κάθε στιγμή γύρω μας βλέπουμε απαίσιες συμπεριφορές, αγενείς ανθρώπους, βάρβαρους και άστοργους. Το να δείχνει μία γυναίκα το βρακί της είναι το λιγώτερο, αλλά να μην έχει χέρι προδιαθέτει μιά άλλη ζωή.
  Ο πολιτισμός φέρνει ευγένεια, η μόρφωση και η παιδεία αλλάζει τη σύσταση του ατόμου, απο ζωντόβολο σε άνθρωπο. Αρκεί να το θέλει. Και η σημερινή Ελλάδα, δεν το θέλει.

  Orelia said:
  Αύγουστος 25, 2009 στο 9:42 πμ

  εμενα με συγχωρεις αλλά θα πω πως ειναι λαθος να πιστευουμε πως δεν υπαρχει σχεδιο και προγραμμα… και ο νοων νοειτο.. κι αν ο νοων θελει να νοησει ας περασει περα απο τα συνορα της απλοϊκης σκεψης

  οι εικονες.. δυνατές

  * η φωτια θα εσβηνε καθοσον οι ανεμοι αναποφασιστοι αλλαζαν κατεθυνσεις αυτοστιγμή γυρνωντας τις φλογιες στην παλια κατευθυνση
  αλλά..
  απο το μεσημερι της Κυριακης επιχειρουσαν τα ιταλικα ελικοπτερα συνεχώς, μαζί με τα δικα μας (παλι ελικοπτερα) παρα τη δυναμη και τους στροβιλους του ανεμου, μπαινοντας σε χαραδρες(!!!!) και πυκνοτατα νεφη καπνου και ξερεις δα την επικυνδυνοτητα, μεχρι και την δυση του ηλιου (εχουν συστημα πλοηγησης χωρις αμεσο οπτικο έλεγχο;) και το ολο εγχειρημα εδωσε ενα χερακι στον μερικο ελεγχο μερους της πυρκαγιας
  καταθετω οτι εβλεπα σε ευθεια συνδεση.. με ιδιαιτερη αγωνια που ομολογω πως ειχε σε πρωτη θεση την εγνοια για την εκβαση της φωτιας ως προς τις ανθρωπινες ζωες εφοσον πλησιαζε δεξαμενη οξυγονου και το αμαξοστασειο στην Ανθουσα με φωταεριο για τα λεωφωρεια της ΕΘΕΛ κι επειτα για τα δαση, με συγχωρεις..

  Darthiir the Abban said:
  Αύγουστος 25, 2009 στο 11:26 πμ

  Βρε;
  Πάτε καλά;
  Σχέδια δράσης στις αυτορρυθμιζόμενες κοινωνίες;
  Που ξανακούστηκαν;
  Καταργούν την έννοια της αυτορρύθμισης!
  Δεν είδες τί ωραία ρυθμίζεται το φουστάνι απ’ τον άνεμο;

  Sotiris K. responded:
  Αύγουστος 26, 2009 στο 12:21 πμ

  νατασσΆκι, από όσο φαίνεται ο μόνος στρατηγός που εργάζεται σε αυτή τη χώρα, είναι ο άνεμος και ο …»μπαγάσας» δεν θέλει να σταματήσει!!
  Όσο για το δάσος που θα ξαναγίνει δάσος, ε ναι εγώ το πιστεύω. Έτσι ακριβώς θα γίνει.
  Αλλά βρε παιδί μου, για σκέψου και εσύ, δεν πρέπει να ορίσουμε πρώτα ποια ήταν δάση;
  Τι; Μπορεί να είναι δάση, οι περιοχές που έχουν λίγα δέντρα, εντάξει περισσότερα από λίγα, και τόσα σπίτια μέσα; Δεν είναι σωστό και πρέπον να τα αποδώσουμε αυτά στη σωστή τους χρήση, ήτοι, την οικοπεδοποίηση; 🙂

  καλή σου ημέρα (πλέον 🙂 )

  Sotiris K. responded:
  Αύγουστος 26, 2009 στο 12:32 πμ

  Θεία Λένα μου, λογικό είναι όταν κανείς αποφασίσει να κάνει την .. κουτσουκέλα του, να φροντίσει να την κάνει έξυπνα!
  Είναι πολύ πιθανόν οι φωτιές να ξεκίνησαν από ανθρώπινη αμέλεια, ήταν εντελώς σίγουρο όμως ότι θα έπαιρναν αυτές τις διαστάσεις!
  Και όλοι το ξέρουμε ότι, μετά τα κλάματα, θα έρθουν τα χαμόγελα και οι γεμάτες τσέπες! Γι αυτό άλλωστε έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι προϋποθέσεις που η αμέλεια θα φέρει, μετά το κλάμα χαρές (στους επιτήδειους φυσικά).
  Θα μου επιτρέψεις να σου πω, ότι τα οικονομικά της χώρας ήταν και παραμένουν άθλια, γιατί ΚΑΙ η χούντα έχει φροντίσει γι αυτό. Τότε, με μια παγκόσμια οικονομία να ανθεί, μπορούσαν οι χουνταίοι να φαίνονται «καλοί διαχειριστές» της οικονομίας.
  Όταν όμως έγινε το πρώτο μπαμ, θυμάσαι βέβαια την πρώτη πετρελαιακή κρίση του 73 τους πήρε και τους σήκωσε! ΜΑΣ πήρε και μας σήκωσε. Θυμάσαι που είχαμε μέχρι και περιορισμό στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος;
  ‘Οσο για το τελευταίο, αυτό με την ηθική, ίσως δεν κατάφερα να γίνω εγώ κατανοητός επειδή δεν έγραψα προσεκτικά αυτό που σκεφτόμουν.
  Όχι δεν θεώρησα ανήθικη τη γυναίκα που φάνηκε το βρακί της.
  Εκείνο που θέλησα να κάνω είναι έναν παραλληλισμό και να πω πως, όπως η συγκεκριμένη γυναίκα, που δεν είχε ουσιαστικά χέρια -το ένα έλειπε με το άλλο στηριζόταν- ώστε να κάνει την αυτόματη εν πολλοίς κίνηση που κάνετε όλες οι γυναίκες για να κατεβάσετε το φόρεμά σας, έτσι και ολόκληρη η κοινωνία δεν έχει τα μέσα ώστε να αντιδράσει αυτόματα κάθε φορά που η ηθική της αμφισβητείται!

  Sotiris K. responded:
  Αύγουστος 26, 2009 στο 12:37 πμ

  Ωρέλια, εξαρτάται για ποιο σχέδιο μιλάμε και ποιο πρόγραμμα.
  Δηλαδή τι θέλουμε να κάνουμε..

  Ναι μπορεί να έβλεπες να επιχειρούν και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο οι εκατοντάδες άνθρωποι που πάλευαν με τις φωτιές, αλλά, θα μου επιτρέψεις να πω ότι αυτό που έβλεπες ήταν επίδειξη ανικανότητας.
  Γιατί αν το σύστημα ήταν ικανό, θα επέλεγε εκείνο το πότε και το πού θα δώσει τις μάχες του, και σίγουρα θα τις είχε κερδίσει.

  Sotiris K. responded:
  Αύγουστος 26, 2009 στο 12:38 πμ

  Darthiir η αλήθεια είναι πως όλα μας τα στέλνει ο μεγαλοδύναμος οπότε μάλλον κακώς ασχολούμαστε!!!

  Orelia said:
  Αύγουστος 26, 2009 στο 8:47 πμ

  δεν διαφωνω Σωτηρη με την τελευταια σου παραγραφο
  και δεν εγραψα τη δικη μου στη προσπαθεια να αποδειξω πως υπηρχε σχεδιο.. αλλά για να δωσω μια εικονα που ειχα αμεση για το ο,τι και πως και ποτε εγινε η ..εφορμηση η καθοριστικη.. κλπ κλπ μη σε πριζω πρωί πρωί
  θεωρω πως ειναι σημαντικό (οχι να σε πριζω..)

  ακριβως ή περιπου, για να αφησω και περιθωρια μη κατανοησης απο τη μερια μου ή μη ταυτισης γενικοτερα, αυτο υπενιχθην.. κι ο ενοχος για αυτες τις σκεψεις μου εισαι εσυ φυσικα 🙂 κι οι δικες σου σκεψεις για την εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση.. ε; 🙂
  πιστευω θα καταλαβεις τι εννοω 🙂

  καλη σου ημερα

  Sotiris K. responded:
  Αύγουστος 27, 2009 στο 12:52 πμ

  Ωρέλια, ναι το αντιλήφθηκα ότι δεν ήθελες να αποδείξεις ότι υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης.
  Απλώς βρήκα την «ευκαιρία» να τονίσω άλλη μια φορά τις σκέψεις μου.

  Έχω κάνει τέτοιο κακό ε;
  χμμμ 🙂 🙂
  Καλή σου ημέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s